imagine cu jucatori de golf

Scorul si Jocuri in Golf

În jocul de golf, o cupă este clasificată dupa numărul “par” – numărul necesar de lovituri pe care un jucător de golf “experimentat” are nevoie pentru a complete cupa. Numărul “par” include intotdeauna o lovitură de tee si două lovituri putt, prin urmare numărul minim “par” este 3, dar există și trasee cu par 4, 5 sau 6 (rar par 7).

Este de așteptat ca pe parcursul unei cupe să fie necesare mai multe lovituri.

De exemplu la un par 4, un jucător experimentat va ajunge pe green din 2 lovituri – lovitura de tee și lovitura de approach – urmat de 2 lovituri putt pentru a complete cupa.

Stabilirea numărului par al cupelor, de cele mai multe ori este calculată in functie de distanta dintre tee și green.

În general o cupă par 3 are distanta de pană la 225m(250 yarzi), par 4 intre 225-434m (251-475 yarzi) iar par 5 sunt clasificate cupele cu distante de peste 435m (475 yarzi). In plus, sunt luate in consideratie dificultatea terenului, design-ul cupei, greutătile intalnite. Numărul par al unei cupe nu include loviturile de penalizare pe care un jucător ar putea sa le intămpine, acest număr fiind stabilit după un joc mediu cu lovituri perfecte.

Terenurile de golf cu 18 cupe au in general un par total de 72. Terenurile de campionat pot avea par 70, 71 sau 72, reducandu-se cupe de par 4 la par 3, mărind distanta si gradul de dificultate.

In toate formele de joc, obiectivul este de a lovi mingea de cât mai putine ori posibil pe durata rundei.

Scorul jucătorului este dat de diferenta dintre numărul total de lovituri si numărul par al traseului.

Există denumiri specifice pentru majoritatea scorurilor:

  • Albatros (scor -3) – trei lovituri sub par
  • Eagle (scor -2) – două lovituri sub par
  • Birdie (scor -1) – o lovitură sub par
  • Par (scor 0) – numărul de lovituri = numărul par
  • Bogey (scor +1) – o lovitură peste par
  • Double Bogey (scor +2) – două lovituri peste par
  • Triple Bogey (scor +3) – trei lovituri peste par

Cele mai populare forme de joc sunt match play și stroke play.

În Match Play, doi concurenti (sau echipe) joacă fiecare cupă ca un concurs separat. Jucătorul care obtine scorul mai mic, câștigă cupa si este notat cu +1. Jocul este câștigat de jucătorul sau echipa care a câștigat cele mai multe cupe. În cazul in care diferenta de scor este mai mare decat numărul de cupe ramase, jucătorul (echipa) cu scorul mai mare este declarat câștigătorul rundei. E.g. dacă un jucător a câștigat deja 6 cupe si sunt numai 5 cupe rămase din rundă, liderul este declarat câștigător cu scorul de 6&5.

În jocul de Stroke, scorul de la fiecare cupă se acumulează – jucătorul cu scorul cel mai mic este declarat câștigător. Stroke este jucat de deobicei pentru jucătorii profesionisti. Dacă la sfarșitul rundei există o egalitate de scor, jocul se prelungește cu un număr prestabilit de cupe sau până un jucător câștigă o cupă cu scorul cel mai mic (sudden death).