Originile jocului de golf sunt neclare și mult dezbătute.

Cu toate acestea, este general acceptat faptul că jocul de golf in forma ei modernă a evoluat în Scoția în timpul Evului Mediu.Jocul nu a s-a bucurat de o popularitate internațională până în secolul al 19-lea, atunci când sa răspândit în restul Regatului Unit și apoi a Imperiului Britanic și Statele Unite ale Americii.Un joc similar cu golful este înregistrat ca având loc la 26 februarie 1297, în Olanda, într-un oraș numit Loenen aan de Vecht – olandezii au jucat un joc cu o minge de piele si un băț.

Castigatorul a fost cel care a lovit mingea cu cel mai mic număr de lovituri intr-o tinta aflata la mai multe sute de metri distanță.

Unii cercetători susțin că acest joc de a pune o minge mică într-o gaură în pământ cu ajutorul batei de golf, a fost de asemenea jucat în secolul 17 in Țările de Jos și că acestea au precedat jocului din Scoția.

Există, de asemenea, alte rapoarte conform carora s-ar fi jucat un joc similar cu golful in Europa continentală.

În aprilie 2005, noi dovezi au revigorat dezbaterea cu privire la originile jocului de golf.

Profesorul Ling Hongling de la Universitatea Lanzhou sugereaza ca un joc similar cu zilele de golf a fost jucat în China in timpul Dinastiei Tang, 500 de ani înainte ca jocul de golf să fie menționat pentru prima dată în Scoția.

Arhivele Dōngxuān din timpul dinastiei Song (960-1279) descriu un joc numit chuíwán și sunt incluse și desene ale jocului.

Acesta era jucat cu 10 crose, inclusiv un cuanbang, pubang și shaobang, care sunt comparabile cu un driver, 2 wood, și 3 wood. Crosele erau încrustate cu aur și jad, sugerând că chuíwán era pentru cei bogati.

Arhiva chineză include referințe de la un oficial din Sud Tang, care a cerut fiicei sale să sape gropi, ca sa-i serveasca drept tinte.

Ling a sugerat ca jocul chuíwán fost adus în Europa și mai apoi Scoția prin mongolii călători din Evul Mediu.

Jocul modern de golf este în general considerat a fi o invenție scoțiană.

Un purtător de cuvânt pentru Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews, unul dintre cele mai vechi organizații de golf din Scotia, a declarat că “jocurile cu batul și cu mingea exista de mai multe secole, dar jocul de golf așa cum îl cunoaștem astăzi, jucat la 18 cupe, îsi are în mod clar originea în Scoția”.

Cu timpul, golful a devenit foarte popular in toate regiunile lumii, terenuri numeroase fiind construite in Marea Britanie, Japonia si Statele Unite.

Terenurile de golf nu au avut întotdeauna optsprezece găuri.

Traseul din St Andrews se situează pe o fâșie îngustă de pământ de-a lungul mării.

În secolul 15, jucătorii de golf de la St Andrews jucau unsprezece cupe, dispuse de la un capăt la altul al proprietății. Jocul se desfăsura dus-intors pentru un total de 22 de cupe.

În 1764, mai multe dintre cupe au fost considerate prea scurte, și au fost combinate.

Numărul cupelor a fost redus de la 11 la nouă, astfel încât o rundă completă a ajuns la 18 cupe.

Datorită fatptului ca St Andrews era considerat ca fiind capitala de golf a lumii, toate celelalte terenuri au urmat exemplul si traseul cu 18 găuri a rămas standard pâna în ziua de azi.