In jocul de golf, mecanisumul de lovire consta in alegerea unuei crose si lovirea mingii la distanta dorita.

Lovirea mingii de golf, sau “swing”-ul trebuie sa fie o miscare de pendulare pentru ca impactul cu mingea sa fie curata, traiectoria sa fie dreapta iar distanta sa fie in functie de crosa aleasa.



Majoritatea jucatorilor au o rutina care consta in aprecierea distantei, alegerea crosei, o lovitura de proba sau pre-swing si lovirea mingii.

imagine cu jucator de golf tinand crosa

Crosa de golf este tinuta adoptand una dintre cele trei metode traditionale, dovedite ca fiind ideale pentru armonizarea corpului cu crosa aleasa – descrierea de mai jos este pentru dreptaci, stangacii vor inversa mainile:

  • Metoda “overlapping” sau Vardon, numita dupa Harry Vardon: degetul mic de la mana dreapta se va agata intre degetul aratator si degetul mijlociu al mainii stangi.
  • Metoda “interlocking”: degetul mic al mainii drepte va atinge degetul aratator al mainii stangi.
  • Metoda celor “zece degete” sau “baseball grip”: degetul mic al mainii drepte se va pozitiona cat mai aproape de degetul aratator al mainii stangi

In toate metodele descrise mai sus, degetele mari nu vor aplica nici un fel de presiune asupra crosei, ele doar ating usor crosa fiind pozitionate ca ghid in apucarea corecta.

In metodele Vardon si “interlocking”, degetul mare al mainii stangi va fi pozitionata dea-lungul crosei pe “linia vietii” a mainii drepte. Puterea de aplicare a mainilor asupra crosei de golf trebuie sa fie similara cu cea a presiunii aplicate asupra volanului unui autoturism in timpul sofatului.

Jucatorul de golf se va pozitiona cu partea non-dominanta a corpului spre tinta – dreptacii vor avea tinta in partea stânga iar stângacii în partea dreapta – corpul e pozitionat paralel cu directia loviturii.

Picioarele sunt putin departate la nivelul umerilor, cu genunchii usor indoiti pentru o pozitie mai stabila.

Mingea este pozitionata în functie de crosa folosita: pentru loviturile lungi mingea se afla mai în fata, iar pentru loviturile mai apropiate mingea se afla pe centrul pozitiei jucatorului.

Jucatorul de golf alege o crosa de golf si loveste mingea în functie de distanta dorita:

Lovitura “drive”
lovitura drive in jocul de golf
sau “full swing” este folosita la prima lovitura sau de pe fairway, deobicei se foloseste o crosa wood sau iron pentru a lovi mingea la distanta maxima posibila.
Lovitura “approach”

sau “3/4 swing” este folosita pentru distante medii-lungi, pentru a apropia mingea de green (zona unde se afla cupa) sau pentru a obtine o pozitie optima la urmatoarea lovitura.
Lovitura “chip”
imagine lovitura golf chip
sau “half-swing” este folosita pentru distante scurte în apropierea green-ului.
Lovitura “putt”
imagine lovitura golf putt
este folosita pe green pentru a rostogoli mingea în cupa sau a apropia mingea cât mai aproape de ea.

In timpul loviturii, sunt supusi efortului urmatoarele grupe musculare: muschii dorsali, picioarele, muschii umerilor si al incheieturilor.

Pentru mentinerea in forma, incalzire si mentinerea tonusului muscular, se recomanda exercitii fara greutati sau aparate de forta, pentru a dezvolta musculatura fina.