Regulile in jocul de golf sunt standardizate la nivel international si sunt în comun reglementate de R&A, si USGA.
Principiul de baza al normelor este corectitudinea. Dupa cum sta scris pe coperta din spate al cartii de regulament oficial:
Joaca mingea asa cum o gasesti, joaca traseul asa cum este, si daca nu se poate niciuna din ele, sa faci ceea ce este corect.
Exista reglementari stricte în ceea ce priveste statutul jucatorilor de golf amator. În esenta, cineva care a fost platit sau a primit vreodata compensatii pentru instructiuni, sau a jucat golf pentru bani, nu este considerat un amator si nu poate participa la concursuri de amatori.
Cu toate acestea, jucatorii de golf amatori pot primi compensatii care sunt conforme cu orientarile stricte si ei pot accepta premii non-numerar în limitele stabilite de Regulamentul de Statut pentru Amatori.
În plus fata de normele oficial tiparite, jucatori de golf trebuie sa respecte un set de directive cunoscute ca eticheta de golf. Eticheta acopera aspecte cum ar fi siguranta, corectitudinea, ritmul de joc, precum si obligatia unui jucator de a contribui la îngrijirea terenului.
Desi nu exista sanctiuni pentru încalcarea acestor norme, jucatorii urmeaza regulile de eticheta pentru a îmbunatati experienta de joc a tuturor.
In Regulamentul Oficial fiecare alineat numerotat defineste un element major al jocului, mai multe instructiuni specifice, sunt oferite ca “sub-reguli”. Va prezentam mai jos un extras, o versiune simplificata a Regulamentului de Golf 2012 USGA (publicat în comun de USGA si R & A):
Regula 1 – Jocul
1-1 – Defineste jocul de golf, în general, ca jucând mingea in cupe cu crose specifice in conformitate cu normele si regulamentul jocului.
1-2 – Jucatorii nu au voie sa influenteze pozitia sau traiectoria mingii în joc si nici sa modifice terenul, cu exceptia cazului în care este specificat in mod expres de o alta regula, sau în interesul general al pastrarii terenului de daune. Încalcarea regulii se penalizeaza cu doua lovituri in jocul “stroke play” sau pierdera cupei in sistemul de joc “match-play”.
1-3 – Regulile vor fi respectate cu strictete si în întregime de catre jucatori. Modicarea sau ignorarea regulilor se sanctioneaza cu descalificarea din joc.
1-4 – Orice disputa care nu este acoperita de normele prezente ar trebui sa fie rezolvate folosindu-se o solutie echitabila.
Regula 2 – Sistemul de joc “Match-Play”
2-1 – Defineste “Match Play”, ca o varianta de joc: jucatorii concureaza pentru cel mai mic scor la fiecare cupa, si defineste termenii utilizati în timpul jocului.
2-2 – Jucatorii declarati castigatori al unei cupe impart scorul.
2-3 – Defineste conditiile câstigatoare pentru sistemul “match-play”
2-4 – Permite jucatorilor sa cedeze unui adversar lovitura, cupa, si / sau runda de joc.
2-5 – Defineste procedurile pentru solutionarea litigiilor si a situatiilor îndoielnice.
2-6 – Penalizarea pentru o infractiunea generala a normelor din joc, este pierderea de cupei, cu exceptia când este înlocuita de o alta regula
Regula 3 – Sistemul de joc “Stroke Play”
3-1 – Defineste jocul “Stroke Play”, ca o varianta de competitie, în care jucatorii termina runda cu cat mai putine lovituri, si defineste termenii folositi.
3-2 – Nu se vor face concesii sau negocieri de niciun fel de la regulamentul, jucatorul care nu a finalizat cupa initiala si trece la urmatoarea cupa, este descalificat.
Cupa se considera completa in momenutl in care mingea a ajuns în circumferinta cupei si s-a oprit complet sub buza de sus a gaurii.
3-3 – Defineste procedura de rezolvare a disputelor.
3-4 – Refuzul de a se conforma unei norme care afecteaza drepturile altui jucator in timpul jocului duce la descalificare.
3-5 – Penalizarea pentru nerespectarea generala a normelor în joc este de doua lovituri, cu exceptia cand este înlocuita de o alta regula.
Pentru a simplifica regulamentul complet (si stufos) amatorii pot folosi cel mai vechi regulament scris, care a fost facut pentru un turneu de domni jucat pe 2 aprilie 1744 la Leigh.
Regulamentul era numit “Articole si Legi in jocul de Golf” si avea 13 articole:
- Mingea care este la o crosa distanta de cupa va fi marcata.
- Marcajul va fi pe pamant.
- Nu aveti voie sa schimbati mingea cu care ati inceput la lovitura de tee.
- Nu aveti voie sa eliminati pietre, oase sau bucati de crose pentru a juca mingea, cu exceptia situatiei cand mingea se afla pe green la o crosa distanta de cupa.
- In cazul in care mingea va ajunge in apa sau intr-o murdarie umeda, aveti optiunea de a scoate mingea din hazard si sa o pozitionatii la o crosa distanta in spatele ei, si veti fi penalizat cu o lovitura pentru ca ati facut aceasta.
- In cazul in care mingea lovita va atinge pe a altcuiva, veti ridica mingea si veti juca ultimul din punctul de unde ati ridicat mingea.
- Atunci cand jucati la cupa, veti lovi mingea direct spre ea, fara intentia de a lovi mingea adversarului sau ci intentia de a interveni in traiectoria mingii lui spre cupa.
- Daca pierdeti mingea pentru ca cineva a ridicat-o sau din oricare alt motiv, va veti intoarce la locul initial si veit lovi inca odata, dar veti fi penalizat cu o lovitura pentru acest ghinion.
- Nimeni nu are voie sa marcheze directia mingii cu crosa sau cu orice altceva atunci cand joaca la cupa.
- Daca mingea este oprita de un om sau cal sau caine sau orice altceva, mingea trebuie jucata din locul unde s-a oprit.
- Daca ati ales crosa si va adresati mingii iar in acest timp crosa se rupe, acesta se va penaliza cu o lovitura.
- Cel care are mingea mai departe de cupa va juca primul.
- Nici un impediment natural, gaurile savantului sau linia soldatului nu vor fi considerate hazard, iar mingea va fi scoasa si jucata cu o crosa “iron”.