În jocul de golf, o cupa este clasificata dupa numarul “par” – numarul necesar de lovituri pe care un jucator de golf “experimentat” are nevoie pentru a complete cupa. Numarul “par” include intotdeauna o lovitura de tee si doua lovituri putt, prin urmare numarul minim “par” este 3, dar exista si trasee cu par 4, 5 sau 6 (rar par 7).

Este de asteptat ca pe parcursul unei cupe sa fie necesare mai multe lovituri.



De exemplu la un par 4, un jucator experimentat va ajunge pe green din 2 lovituri – lovitura de tee si lovitura de approach – urmat de 2 lovituri putt pentru a complete cupa.

Stabilirea numarului par al cupelor, de cele mai multe ori este calculata in functie de distanta dintre tee si green.

În general o cupa par 3 are distanta de pana la 225m(250 yarzi), par 4 intre 225-434m (251-475 yarzi) iar par 5 sunt clasificate cupele cu distante de peste 435m (475 yarzi). In plus, sunt luate in consideratie dificultatea terenului, design-ul cupei, greutatile intalnite. Numarul par al unei cupe nu include loviturile de penalizare pe care un jucator ar putea sa le intampine, acest numar fiind stabilit dupa un joc mediu cu lovituri perfecte.

Terenurile de golf cu 18 cupe au in general un par total de 72. Terenurile de campionat pot avea par 70, 71 sau 72, reducandu-se cupe de par 4 la par 3, marind distanta si gradul de dificultate.

In toate formele de joc, obiectivul este de a lovi mingea de cât mai putine ori posibil pe durata rundei.

Scorul jucatorului este dat de diferenta dintre numarul total de lovituri si numarul par al traseului.

Exista denumiri specifice pentru majoritatea scorurilor:

  • Albatros (scor -3) – trei lovituri sub par
  • Eagle (scor -2) – doua lovituri sub par
  • Birdie (scor -1) – o lovitura sub par
  • Par (scor 0) – numarul de lovituri = numarul par
  • Bogey (scor +1) – o lovitura peste par
  • Double Bogey (scor +2) – doua lovituri peste par
  • Triple Bogey (scor +3) – trei lovituri peste par

Cele mai populare forme de joc sunt match play si stroke play.

În Match Play, doi concurenti (sau echipe) joaca fiecare cupa ca un concurs separat. Jucatorul care obtine scorul mai mic, câstiga cupa si este notat cu +1. Jocul este câstigat de jucatorul sau echipa care a câstigat cele mai multe cupe. În cazul in care diferenta de scor este mai mare decat numarul de cupe ramase, jucatorul (echipa) cu scorul mai mare este declarat câstigatorul rundei. E.g. daca un jucator a câstigat deja 6 cupe si sunt numai 5 cupe ramase din runda, liderul este declarat câstigator cu scorul de 6&5.

În jocul de Stroke, scorul de la fiecare cupa se acumuleaza – jucatorul cu scorul cel mai mic este declarat câstigator. Stroke este jucat de deobicei pentru jucatorii profesionisti. Daca la sfarsitul rundei exista o egalitate de scor, jocul se prelungeste cu un numar prestabilit de cupe sau pâna un jucator câstiga o cupa cu scorul cel mai mic (sudden death).